lauantai 22. lokakuuta 2016

Punatiilisen takan maalaus




Takkahuoneen toinen pitkä seinä on käsittelemätöntä punatiiltä. Jossain vaiheessa olin vahvasti sitä mieltä, että maalaan tai rappaan seinän vaaleammaksi.  Onneksi en ehtinyt sitä vielä tekemään sillä nyt olenkin sitä mieltä, että punatiilinen seinä tekee huoneesta todella kodikkaan ja pienen päivittämisen avulla siitä tulee varmastikin entistä parempi.


Päätin, että toisin vaaleita elementtejä punatiiliseinälle jolloin huoneen yleisilme tulisi freesimmäksi. Ihan ensimmäiseksi päätin uudistaa takan, joka myöskin on punatiilinen eikä sen vuoksi erotu seinästä haluamallani tavalla. Pohdin maalauksen ja pinnoittamisen välillä pitkään mutta päätin tällä kertaa tarttua siveltimeen. 

Takka ennen maalaamista. 


Minulla ei ole aiempaa kokemusta slammaamisesta joten epäilin, että en saisi pintaa niin sileäksi kuin haluaisin. Lisäksi halusin takasta vaalean, mikä ei ole ehkä käytännöllisin väri. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, takkaluukun yläosa tulee vääjäämättä tummumaan ajan saatossa. Ajattelin, että maalattua pintaa on helpompi pitää puhtaana ja tummuneet kohdat voi helposti maalata piiloon.

Takkojen ja tulisijojen maalaus käy kätevästi lämpöä kestävällä maalilla. Tikkurilan Muuri-maali on suunniteltu kestämään jopa 180 astetta, jonka ansiosta se käy hyvin takan pintaan. Mietin pitkään eri värien välillä mutta päädyin lopulta valitsemaan vaaleimman sävytetyn värin eli G497 (Höyry). Höyry tunnetaan myös nimellä maalarinvalkoinen ja se on hieman harmaaseen taittava, ei siis aivan puhtaan valkoinen.

Aloitin maalausprojektin suojaamalla seinät ja lattiat maalarinteipillä ja suojapaperilla. Suojapapereiden asennukseen menikin jopa enemmän aikaa kuin itse maalaamiseen mutta siihen kannattaa panostaa, jotta lopputuloksesta tulee huolitellun näköinen. Muuri-maalia käsiteltäessä on myös silmät muistettava suojata suojalasein.  





Punatiilinen pinta on täysin käsittelemätön, joten se imi jonkin verran maalia. Ensimmäinen kerros näyttikin hyvin epätasaiselta ja läpikuultavalta. Olin kuitenkin jo tässä vaiheessa aika luottavainen siihen, että lopputuloksesta tulisi hyvä, sillä maali oli helppo levittää eikä se valunut ollenkaan. Maalipinnasta tulee kuivuessaan mattainen ja hieman ”kalkkinen”. Maalaaminen ei ole itselle sitä mieluisinta hommaa, mutta Muuri-maalilla työskentely oli oikeasti mukavaa! 


Kertaalleen maalattu pinta.


Maalin piti antaa kuivua vähintään 12 tuntia ennen seuraavan kerroksen maalaamista. Toisen maalikerroksen jälkeen lopputulos olikin mielestäni tosi
siistin näköinen.




Tikkurilalla on ollut näyttävä tv-kampanja liittyen värikarttojen pitäisi vastata maalin todellista väriä. Omasta mielestäni lopputulos on puhtaamman valkoinen kuin värikartassa. Olinkin maalaamisen jälkeen kahden vaiheilla, pitäisikö takka maalata kertaalleen murretummalla värillä. Nyt, muutaman päivän jälkeen, silmä on jo tottunut valkoiseen takkaan ja olen sitä mieltä, että varivalinta on sittenkin onnistunut. Toisaalta maalaamisessa on se etu, että värin voi vaihtaa hyvin pienellä vaivalla.  



Takan edessä näkyvä betoninen ja laatoitettu taso on vielä toistaiseksi tummanruskea. Seuraavaksi tarkoitukseni on päällystää taso uusilla laatoilla. Nyt takan on annettava kuivua 2 viikkoa ennen lämmittämistä. Olipa hyvä tämäkin projekti tuli aloitettua ennen talven pakkasia! 


4 kommenttia:

  1. Ja siitä remonttihommat käyntiin. Upea lopputulos :)

    VastaaPoista
  2. Wau ! Hienoa, että olet jakanut kokemukseksi, kaikki info on aina tervetullutta.🙂

    VastaaPoista
  3. Tiedätkö muurarin nimeä? Meillä aivan samanlainen takka jonka isäpuoleni on muurannut.

    VastaaPoista